Regler för Krix+

Regler KriX+ (revidering är på gång!)
Regler och riktlinjer för KriX-skådningen och Upptäckartävlingen

Listan vi jobbar efter
De arter som får räknas framgår av den nya svenska fågellistan (kategori A-C) som finns publicerad på Club300:s hemsida.
Området
För att en art ska få räknas och därmed kunna generera poäng måste fågeln i fråga utan minsta tvivel befinna sig inom kommungränsen (land, vatten, luftrum). I detta sammanhang är observatörens position oväsentlig.
Vem får pinnarna?
Upptäckaren tilldelas som regel samtliga poäng, även om det är någon annan som står för den slutgiltiga bestämningen.
Obsförmedling
All förmedling av intressanta/poänggivande arter ska ske med största skyndsamhet och med ett förnuftigt utnyttjande av alla tillgängliga medel: KriX-larm, BMS-larm eller telefon. Omotiverade fördröjningar av värdefull information kan resultera i utebliven poängtilldelning (eller avdrag) efter beslut av Övningsledningen.
Korrekta KriX-larm!
Ett KriX-larm SKA alltid innehålla följande fem huvudkomponenter: art, antal, tydlig lokalangivelse, tidpunkt och observatör. Relevant tilläggsinformation är av största värde för att underlätta för alla som drar på larmet, t ex fågelns förehavanden, hänsyn till kringboende, parkeringsanvisning etc!
Rapportering
Det är av största vikt att varje KriX:are lägger energi på att snarast möjligt rapportera sina obsar i Artportalen och även uppdaterar sina listor på hemsidan. Det senare är en av grundförutsättningarna i microbirdningkonceptet. En väl inarbetad rapportrutin bidrar dessutom högst avsevärt till att underlätta Övningsledningens arbete med att bevaka de poänggivande obsarna.
Blankettarter
Rk och rrk-arter genererar poäng direkt om det utifrån de givna förutsättningarna inte föreligger minst tveksamhet kring bestämningen (t.ex. om observationen styrks av ett odiskutabelt bildmaterial). I annat fall inväntas kommittébeslut. Och varje KriX:are är förstås också väl medveten om betydelsen av att fylla i raritetsblanketten i så nära anslutning som möjligt till observationstillfället.
Arter på väg mot oss
Upptäckt av en art som är under aktiv rörelse - och på väg mot KriX+ - genererar poäng på vanligt sätt även om observatören fått viss grad av förhandsinformation (oftast via BMS-larm). Detta kan t.ex. gälla för en rödhalsad gås som passerar Kråkenabben i Blekinge eller en smutsgam som drar söderut över Älmhult.
Önskemål via tråd i Kraxet
Det är observatörens eget ansvar att lämna besked till Övningsledningen gällande önskemål om poäng för en viss upptäckt. Detta sker lättast via den tråd på Kraxet som finns upprättad för just detta syfte och poängäskandet ska göras senast en vecka efter observationstillfället. Om så inte sker brinner poängen inne!
Övningsledningen reviderar årligen
Övningsledningen har i uppdrag att granska och revidera listan över poänggivande arter minst en gång årligen. Ändringar förmedlas via hemsidan.
Poängsystemets grunder
Ny Sverigeart = 10 p, ny Skåneart = 9 p, ny KriX-art = 8 p, KriX-fynd 2-5 = 5 p, KriX-fynd 6-10 = 4 p, KriX-fynd 11-20 = 3p, arter med 2 p och 1 p viktas om efter behov.
Delad glädje är dubbel glädje – ett nytt bonussystem
Övningsledningen jobbar efter devisen att delad glädje är dubbel glädje. Från och med 2012 utgår därför bonuspoäng för alla högoktaniga upptäckter (från 4 poängsnivå) där minst fem andra KriX:are får ta del av observationen inom en rimlig tidsperiod (48 timmar). Vid längre tidsförlopp än så kan Övningsledningen fatta beslut om utdelning av bonuspoäng om omständigheterna starkt talar för det. En förutsättning för att bonuspoäng ska falla ut till upptäckaren enligt denna modell är att medobservatörerna lägger in sin iakttagelser i Svalan. Aktuell fördelning av bonuspoäng: 4 poängsart ger 1 bonuspoäng, 5 poängsart ger 2 bonuspoäng, 8 poängsart ger 3 bonuspoäng, 9 poängsart ger 4 bonuspoäng, 10 poängsart ger 5 bonuspoäng.
Tipsarbonus
Den KriX-are som inte själv är upptäckare av en art, men däremot snabbt larmar ut andras obsar av tunga arter (med 4 p och högre) enligt ovan har rätt att äska motsvarande bonuspoäng för sitt tips/larm, i synnerhet om det medför att en tung art säkras på KriX årslista eller att många andra KriX-are hinner dra på obsen.
Bonuspoäng i andra sammanhang
Övningsledningen har även rätt att dela ut bonuspoäng för observationer som inte faller inom ramarna för poängsystemet, t.ex. högst remarkabla fenologifynd eller bonuspinnar under vissa tidsperioder.
Maxtak för poäng i upptäckartävlingen
För att slippa snedfördelning i upptäckartävlingen vid invasionsår införs ett tak där bara de fem första observationerna av varje art ger poäng. Detta omfattar alla arter året om.
Enpoängare
Eftersom de arter som ger en poäng inte syns i den poängredovisning som görs i anslutning till upptäckartävlingen kommer de här:
spovsnäppa (1p endast före 15/6), myrsnäppa (1p endast före 15/6), rödstrupig piplärka (1p endast för vårfynd), ringtrast, flodsångare, sillgrissla, tobisgrissla, sparvuggla, och lappsparv.
Targetarter
Januari – Alkekung
Februari – Vittrut
Mars – Svarthakad buskskvätta
April – Amerikansk kricka
Maj – Biätare
Juni – Mindre sumphöna
Juli – Svart stork
Augusti – Tereksnäppa
September – Medelhavstrut
Oktober – Brunsångare
November – Jaktfalk
December – Brednäbbad simsnäppa
Acceptans
Den som deltar i KriX accepterar per automatik ovanstående regler och riktlinjer.


Övningsledningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar