torsdag 24 oktober 2019

Tallbitinvasion

Under senaste veckan har larmen om sydsträckande tallbitar stått som spön i backen! En Artportalsökning på fynd i Götaland under senaste veckan gav över 25 träffar. Prickkartan visar en huvudströmning utmed Vänern neråt västkusten, med sydligaste fynd hittills från Falkenbergs kommun. I Småland finns rapporter från Vaggeryd (S om Jönköping). Även utmed ostkusten finns fynd, åtminstone från Stockholmstrakten och neråt Norrköping och Linköping. Hur länge dröjer det innan Skånefynden ramlar in? Vi hälsar alla tallbitar varmt välkomna till KriX+!

7 kommentarer:

  1. Förberedelser är A och O! Själv pluggar jag lätet: https://www.xeno-canto.org/species/Pinicola-enucleator

    SvaraRadera
  2. Så var det äntligen dags! Nu är tallbitarna på plats hos oss, det blev en högtidsstund på Lilles backe tack vare Roine, tack för det Roine! Det kändes som nu eller aldrig när larmen om höga antal norr om oss började strömma in, - det blev NU! Så får vi bara hoppas att de blir kvar hos oss ett tag, mat saknas i alla fall inte.

    SvaraRadera
  3. Tackar! De verkar gå till ordentligt! 40 ex från lägenheten idag och då var jag borta större delen av dagen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rispekt! Till min trädgård i Åhus har de inte kommit iaf, och inga behagade passera Sånnarna heller när jag var där i eftermiddags...😞

      Radera
  4. Härligt! Hoppas verkligen inflödet håller i sig till i helgen. Men hur når man enklast fram till Lilles backe och var parkerar man? Verkar ganska otillgängligt att döma av satellitbilderna. / Håkan W.

    SvaraRadera
  5. Kör från Fjälkinge mot Kiaby. Efter ca 1 km ta t h vid vit skylt Scoutstuga. Parkera på grusplanen 400 m ner och gå över beteshagen mot tallskogskanten. Idag höll tallbitarna till ca 30-40 m innanför skogsbrynet i de låga rönnarna under tallarna.

    SvaraRadera
  6. Tack! Rör mig ogärna norr om E22:an, men det här är väl ett bra tillfälle att göra ett undantag, / Håkan W.

    SvaraRadera