söndag 13 januari 2019

Allmänt krax

Här kan du skriva lite vad som helst. Har du tappat bort din fågelbok? Vill du samköra till någon stekhet obs? Något du vill diskutera kring innehållet i bloggen?


30 kommentarer:

  1. Line Band
    Har lagt upp en länk om detta under "Sidor", som kanske kan ge lite information. Flera använder säkert detta idag och kan delge information. ÖL testade denna funktion som hastigast för ett gäng år sedan och landade då i att vårt larm fyllde behovet då. Detta kan ju så klart ha ändrats då appen säkert har utvecklats mycket.//Björn
    (Om du vill kommentera ovanstående så trycker du på "Svara" under denna kommentar.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under "Undersidor" skulle det stå och sedan under "Intressanta skådarlänkar".//Björn

      Radera
    2. Mer angående Line Band:
      Jodå, bandet har obegränsat deltagarantal. Andra fördelar är att appen kan stängas av om man är utomlands så man slipper att betala för larmen.
      Det finns fler saker som skiljer från det nuvarande systemet. För att gå med så behöver man bli inviterad av någon som är med i bandet redan. Alla medlemmar kan skicka en "invite" till vem man vill. Fördel eller nackdel?
      Trevligt är att man sätter upp regler för hur man vill ha det, annars råkar vi för eller senare ut för att folk går med i bandet och kallar sig för "pannkakan" eller liknande vilket jag själv tycker är otrevligt.
      Några nackdelar då?
      Jodå, själv blir jag irriterad av dessa ständiga uppdateringar av appen som kommer hela tiden med en massa finesser som är helt onödiga.
      / Mats

      Radera
  2. Avsluta gärna med "/namnet" så ser vi vem som skrev!

    SvaraRadera
  3. Problemet med vårt nuvarande larm är, om jag fattat rätt, att vi har fulltecknat tillgängligt utrymme. Vilket gjort att Sven tvingas ta bort inaktiva för att ge utrymme för nya. Om lineband har obegränsat utrymne för deltagare kan det vara skäl nog att byta. JanneL

    SvaraRadera
  4. Jag har undrat vart bergfinkarna tog vägen i vinter. Nu läser jag på BirdLife att ca 5 miljoner bergfinkar vistas i Slovenien! Inte trodde jag att de drog så långt söderut! //Thomas

    SvaraRadera
  5. Nu funkar det att lägga in bilder i KriX+ -galleriet. /JanneL

    SvaraRadera
  6. Hur gör man numera om man vill vara med i larmet? Går det att vara med om man inte har abonnemang utan endast kontantkort i luren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde väl fungera lika bra med ett kontantkort, tänker jag. Sven håller ju i trådarna för larmet så om du messar honom borde han kunna lägga till dig.

      Radera
  7. OK och Tack och bock och bugning!

    SvaraRadera
  8. Tjafset i Microbirding fungerar igen. Varför inte använda det? Mvh M-L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står, så klart, var och en fritt att skriva var man vill. Bloggen är ett sätt för oss som varit engagerade i uppdatering av informationen på vår lokala microbirdingsida att säkerställa att det finns ett forum för diskussion m m som vi själva kan ha kontroll över. Så är det inte vad gäller microbirdingsidan, utan den kan ligga nere imorgon utan att vi kan göra något åt det. Personligen är jag då inte intresserad av att lägga den tid som krävs på sidan utan lägger hellre min tid på den här bloggen, om intresse för en sådan blogg finns. Men som sagt, var och en väljer så klart själv var man skriver!

      Radera
  9. Visst är det väl möjligt att länka KriX årslista från Microbirding till denna sida där Bromölla och Kristianstadslistorna ligger. Då kan vi lägga in obsarna där inom KriX som tidigare, samtidig som resultatet kan följas på denna sida. Vidare är det väl inte helt fel om vi fortsätter lägga in lite bilder i KriX-galleriet, och kopplar även detta via länk till denna blogspot?/JanneL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man det Janne, och det har funnits en sådan länk innan i högerkanten. Dock valde jag att plocka bort den då microbirdingsidan var så krasslig att länken hela tiden slutade fungera då länkadressen skiftade från dag till dag. Vi kan göra ett nytt försök och hoppas det går bättre nu.

      Radera
  10. Det gjorde det dessvärre inte - länken till KriX+ (microbirding.se) knasar fortfarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä... Ska kolla på det i helgen och då även kika på om det är likadant med länken för bilder på microbirding.se.

      Radera
  11. Är det någon som testat att rapportera till artportalen med mobilen? Verkar lite omständligt när man läser texten, men är kanske smidigt?
    /Hasse

    SvaraRadera
  12. Två funderingar förslag:
    1) man kan inte vända på tråden så att aktuellaste kraxet hamnar överst? Efter ett tag blir det ett olidligt skrollande ner för att hitta trådens ände.
    2) det finns inte möjlighet att kunna lägga in bilder som är kluriga och man vill diskutera med resten av gänget?
    /Hasse

    SvaraRadera
  13. Ja, det föreföll smidigt när Ulf G rapporterade via sin mobil när vi var vid Näsbyholmssjön. Om något blir galet kan man alltid justera i efterhand hemma vid datorn. Själv har jag ännu inte provat mobilrapportering. /Thomas

    SvaraRadera
  14. Vet inte om det här är rätt ställe för skådartips. Men Ulrika rapporterade en pilgrimsfalk vid vattentornet i förmiddags. Jag åkte förbi parkeringen vid vattentornet kl 14:45 och då satt falken där på samma ställe på östra sidan av tornet på någon "mojäng"
    Lasse S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med pille vid vattentornet igen! 👍
      (Vad gäller placeringen av kommentaren så hade den kanske passat bättre under "Aktuella obsar - Mars", men det är ju inte hela världen! 👍😃)

      Radera
  15. Uppdaterade profilen. Förhoppningsvis inte längre "Unknown"

    SvaraRadera
  16. Mats Johannesson och jag kom in på lite KriX-snack när vi släppte halsbandsflugsnapparen vid Pulken. Vi är ense om att det här upplägget på blogspot är bra, men det är ett par problem med det. Det ena är att vi tappar kontakten med andra kommunkryssare som ligger på Microbirding. Men det får vi (och de) kanske stå ut med. Tråkigare är att själva plusset i KriX+ inte funkar, eftersom Artportalen inte medger sammanställningar av Bromölla och Kristianstad. Nu när jag kollade på Microbirding så konstaterade jag att vi är 13 kvar av 26 KriX-plussare som började lägga in obsar där som har lagt i obsar under april. Övriga verkar ha lagt av under resans gång. Men om vi inte har en gemensam löpande Bromölla-Kristianstadsummering så känner jag det som om KriX+ är på väg att gå i graven, det ska inte behövas en massa manuellt krångel för att ha en fortlöpande koll av läget. Samtidigt är det ju inte så bra att köra vidare på microbirdingsidan bara med listan. Det allra bästa vore om man kan upprätta en KriX-pluslista som man löpande fyller i på denna sida. Kanske för sent att göra det i år, men rigga så det funkar från och med 2020? På samma sätt fixa ett bildarkiv på denna blogspot-sida? Känns som galleriet på microbirding är stendött för vår del. Förmodar att det är fler än jag som tycker att en del bilder kan vara kul att lägga upp här för andra KriX:are, men att det är bilder som man inte tycker hör hemma på Artportalen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med lite tankar kring hur bloggen kan förfinas och utvecklas, Janne! Precis som du säger går det inte att få fram en lista för Krix+ i Artportalen, vilket är väldigt synd. Personligen tycker jag ändå att det finns många vinster i rapporteringen där jämfört med att man bara matar in sina obsar i en extern lista. Det samma gäller inmatningen av bilder, tycker jag. Samtidigt blir det ju då viktigt att fundera på konceptet med en lista för två kommuner. Utifrån tillgängliga listor i Artåportalen är ju ett mer rättvist namn på bloggen "Krix och Brox". Möjligheten att skapa en lista för Krix+ i bloggen kan man spåna vidare kring, men det får inte bli för mycket administration för det tror jag inte någon är intresserad av att dra i. Sen är det också viktigt att poängtera att den här bloggen bygger på intresse, att många engagerar sig i att kommentera, delar med sig av obsar, kommer med tips och inte minst skriver inlägg (där man med fördel även lägger upp bilder). Det är ju den dynamiken som gör bloggen mer spännande än kraxet, tycker jag, men det bygger också på att var och en är med och bidrar. Intresset för bloggen verkar finnas utifrån besöksstatistiken, men många fler borde kunna vara engagerade i att lägga upp inlägg (gärna då med bilder), tycker jag.

      Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Om utifall någon undrar vad som hände med den misstänkta sydnäktergalen i Lökaröd 9/5 så finns fortfarande ljudfilen bara i inspelarens telefon. Hon vet inte hur man skickar filen till någon annan. Förhoppningsvis får hon hjälp med detta framöver. / Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Finns det någon möjlighet att undersöka om fågeln är kvar?

      Radera
  19. Av någon anledning så verkar det som intresset för att använda denna kontaktform nästan har upphört. Hela sommaren har gått och inte en enda diskussion, ingen som begärt pinnar i upptäckartävlingen trots att flera poänggivande arter förgyllt vår tillvaro. Beror det på att vi inte tycker att vi behöver detta forum längre för våra kontakter, tävlingar mm? Eller beror det på att sidan, trots att den är snygg och välskött inte stimulerar till aktiv användning? På microbirding hade vi täta och livliga diskussioner. Där var det lätt att starta en "tråd" och hålla ihop, följa och delta i den diskussionen. Här under Allmänt Krax blandas allt och jag tror det avskräcker från att dra igång olika Kraxtrådar. Går det inför nästa år att på något sätt återskapa möjigheten att döpa trådar och hålla isär olika diskussioner så kanske det skulle öka intresset för att använda detta forum lite mer igen. När det gäller upptäckartävlingen får man nog ställa frågan (via KriX-larm) om det finns intresse att fortsätta med den nästa år i denna eller omarbetad form. Personligen tycker jag det är synd att/om denna kontaktkanal knappt håller styrfart, den förtjänar bättre fart än så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Jag kan inte mer än hålla med dig, Janne. Tyvärr är det inte mer än fyra personer som har uttryckt en önskan om att bli skribenter och därmed ha möjligheten att skapa egna inlägg/trådar. Jag tycker absolut att din kommentar här ska läggas som en egen tråd, en möjlighet alla har om man skickar ett mail till mig. Det lättaste sättet att göra det på är att använda kontaktformuläret i högersidan en bit upp. Därefter är det bara att gå till ”Sidor” och läsa under ”Tips kring hur man använder bloggen”. Snorenkelt! Hoppas du tar täten, Janne! 👍

      Radera